IoT-sensoreilla sisäilman laadun seurantaa

Älykkäällä IoT-teknologialla kiinteistön talotekniset laitteet, järjestelmät ja sensorit voidaan yhdistää langattomasti ja tietoturvallisesti verkkoon. Ratkaisun avulla voidaan mitata ja kerätä hyödyllistä ja reaaliaikaista dataa sisäilman laadusta ja rakenteiden kosteustilanteesta. Sisäilman ongelmien todelliset syyt saadaan näin luotettavasti selville ja mahdolliset korjaustoimenpiteet kohdistettua oikein.

Toteutamme modernit IoT-ratkaisut luotettavien yhteistyökumppaniemme palvelualustoilla. Järjestelmät soveltuvat niin koteihin kuin julkisiin tiloihin, joissa sisäilma aiheuttaa lisääntyviä terveyshaittoja ja sairauspoissaoloja. Sisäilman laatu on merkittävä tekijä myös asumisviihtyvyyden kuin energiataloudellisuuden kannalta.

Ratkaisumme

Kotimaisen Digitan edistyksellinen LoRa-verkko mahdollistaa sisätilojen älykkään olosuhdeseurannan ilman monimutkaisia paikallisverkko- tai gateway-ratkaisuja kiinteistössä. Koko maan kattavaa LoRa-verkko hyödyntää esineiden internetiin kehitettyä teknologiaa. Vähän virtaa kuluttavat mittausanturit tuottavat dataa, joka voidaan siirtää langattomasti pitkänkin kantaman päähän. Laajasti käyttöön otettu LoRa-verkko muodostaa modernin, avoimen ja tietoturvallisen globaalin tietoliikennestandardin.

Ratkaisu on edullinen ja pitkäikäinen. Mittausantureiden asentamiseen ei tarvita kaapelointeja, vaan ne ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen. Antureiden paristo kestää jopa 10 vuotta, joten ne ovat käytännössä huoltovapaita.

Connected Finland ja Connected Baltics operoivat maanlaajuisia Sigfox-teknologian IoT-verkkoja Suomessa ja Virossa. Maailmanlaajuinen Sigfox-ekosysteemi toimii jo 36 maassa, kaikilla mantereilla.

IoT mahdollistaa tulevaisuuden älykkäät kaupungit

Käytännön esimerkkejä älyratkaisun hyödyntämisestä:

  • Kiinteistöjen kunnossapitohenkilöstö voi käydä tyhjentämässä esim. roska-astioita anturin ilmoittaman todellisen täyttöasteen mukaan.
  • Sairaaloissa anturi ennakoi esim. happipullojen tyhjenemistä.
  • Virkistysalueiden ja kansallispuistojen kunnossapitäjät säästyvät pitkiltä ajomatkoilta, kun alueiden käyttäjät voivat nappia painamalla ilmoittaa polttopuiden loppumisesta laavulla tai nuotiopaikalla.
  • Kiinteistöalalla voidaan optimoida energiakustannuksia mittaamalla antureilla lämpötiloja huoneistokohtaisesti ja säätää lämpötila automaattisesti sopivaksi.

Anturit sisäilman mittaamiseen ja olosuhdeseurantaan

Ympäristöä tarkkailevat sensorit mittaavat mm. lämpötilaa, ilmankosteutta, sisäilman hiilidioksidia ja paine-eroja. Osa laitteista soveltuu paikantamiseen ja liikkeen tunnistamiseen. Toteutamme IoT-projektisi tarkoitukseen parhaiten soveltuvalla laitteella.

 

Connected AirWits -lämpötila- ja ilmankosteusmittari

Täysin itsenäinen, erittäin pitkällä toiminta-ajalla ja IoT-verkkoyhteydellä varustettu lämpötila- ja ilmankosteusmittari sisäkäyttöön. Mittaa ja lähettää lämpötila- sekä ilmankosteuslukemat tasaisin väliajoin ympäri vuorokauden. Toiminta-aika sisäänrakennetulla paristopakkauksella 5 vuotta (30 min lähetysvälillä).

 

Connected AirWits CO2 -yhdistelmämittari

Laadukkailla antureilla varustettu yhdistelmämittari mittaa sisäilman hiilidioksidipitoisuutta, lämpötilaa ja suhteellista kosteutta. Laite mittaa arvot tasaisin väliajoin ja lähettää ne IoT-verkon kautta internetiin mittaustulosten esitystä ja esimerkiksi hälytyksiä varten. Laitteen lähetysväliä voidaan säätää etänä. Laitteen toiminta-aika sisäänrakennetulla paristopakkauksella on 5 vuotta (30 min lähetysvälillä).

 

Connected Detectify -liiketunnistin

Sisätila- ja toimistokäyttöön tarkoitettu liiketunnistin, jonka infrapunateknologiaan perustuva sensori tunnistaa liikkeen aina 5 metrin etäisyyteen asti. Laite on saatavilla kahtena versiona: 30 asteen kapeammalla mittausalueella ja yli 90 asteen laajemmalla mittausalueella. Laite soveltuu erinomaisesti mm. työpisteiden, toimistotilojen ja varastojen käyttöasteiden tai vaikkapa varaustilanteen seurantaan.

 

Connected TempGuard -lämpötilamittari

Pitkällä toiminta-ajalla ja IoT-verkkoyhteydellä varustettu lämpömittari vaativiin ympäristöihin. Laite on varustettu kahdella ulkoisella ja yhdellä sisäisellä lämpötila-anturilla. Ulkoiset anturit ovat kaapeleiden päässä ja ne voidaan sijoittaa vapaasti esim. kylmälaitteiden sisään, rakennusmateriaalien sisään/ilmatiloihin tai vaikkapa betonivaluun. Mittapäät ovat erikseen hankittavissa ja keskusyksikkö uudelleen käytettävä.

 

Connected MultiGuard -yleismittari

Monikäyttöinen internettiin liitetty yleismittari neljällä vaihtoehtoisella anturitulolla. Laite mittaa ja lähettää mittaustulokset verkkoon 30 minuutin välein, lähetysväliä voidaan säätää etänä. Laite käyttää maailmanlaajuista IoT-verkkoa tiedonsiirtoon. Verkkoteknologia mahdollistaa laitteen erittäin pitkän paristonkeston sekä alhaiset tiedonsiirtokustannukset.

Connected PressGuard -paineroanturi

Erilaisten paine-erojen mittaamiseen tarkoitettu mittalaite. Laitteen paine-eroanturi mittaa erittäin tarkasti kahden mittapisteen välistä paine-eroa, esimerkiksi rakennuksen sisäilman ja ulkoilman välillä. Laite mittaa arvot 30 minuutin välein ja lähettää ne IoT-verkon kautta internettiin mittaustulosten esitystä ja esimerkiksi hälytyksiä varten.

Connected TwinGuard -lämpötila- ja ilmankosteusmittari

Pitkällä toiminta-ajalla ja IoT-verkkoyhteydellä varustettu lämpötila- ja ilmankosteusmittari vaativiin ympäristöihin. Laite on varustettu kahdella ulkoisella lämpötila- ja ilmankosteusanturilla. Anturit ovat kaapeleiden päässä ja ne voidaan sijoittaa vapaasti esim. rakennusmateriaalien sisään/ilmatiloihin. Mittapäät ovat erikseen hankittavissa ja keskusyksikkö uudelleen käytettävä. Erittäin helppo asentaa, ei vaadi verkkovirtaa tai erillistä internet-yhteyttä.

 

Connected AirWits IAQ -VOC-, lämpötila- ja ilmankosteusmittari

Täysin itsenäinen, erittäin pitkällä toiminta-ajalla ja IoT-verkkoyhteydellä varustettu haihtuvien orgaanisten yhdisteiden, lämpötila- ja ilmankosteus -mittari sisätilakäyttöön. Laitemittaa ja lähettää haihtuvien orgaanisten

yhdisteiden, lämpötila- ja ilmankosteus lukemat ympäri vuorokauden tunnin välein (muokattavissa). Laitteen toiminta-aika

sisäänrakennetulla paristopakkauksella on 5 vuotta (tunnin lähetysvälillä).

 

Connected AirWits PM -pienhiukkas-, lämpötila- ja ilmankosteusmittari

Täysin itsenäinen, erittäin pitkällä toiminta-ajalla ja IoT-verkkoyhteydellä varustettu pienhiukkas-, lämpötila- ja ilmankosteusmittari sisätilakäyttöön. Laite mittaa ja lähettää pienhiukkas-, lämpötila- ja ilmankosteus lukemat ympäri

vuorokauden haluamallasi aikavälillä. Laitteen toiminta-aika sisäänrakennetulla paristopakkauksella on 5 vuotta (30 min lähetysvälillä).

 

Connected Ranger -paikannuslaite

Teollisuustason paikannuslaite sekä sisä- että ulkokäyttöön. Laitetta voidaan käyttää esim. omaisuuden tai lähetysten seurantaan, geofence-hälytysten luomiseen, varastoinventaarioon ja laitevuokraukseen.


Kysy lisää

Soita ja kysy lisää!

Mitta-anturivalikoimamme kasvaa jatkuvasti. Kysy lisää sisäilman laadun seurannasta IoT-ratkaisujen avulla.

Jari Niemelä

Tekninen johtaja

040 8267 914 jari@hkaoy.fi

Petri Ravi

Huolto- ja palvelupäällikkö

050 3853 256 petrir@hkaoy.fi